PRESSMEDDELANDE (KLICKA HÄR FÖR ATT SE UTSKICKET)

 

Romantisk stordrama får svensk biopremiär

 

Arab Cinema In Sweden - ACIS, Sveriges första distributör för arabisk film, presenterar stolt Mohamed Khans romantiska stordrama Factory Girl som får svensk premiär den 24 april 2015 och kommer att visas på femton biografer i hela Sverige.

 

Factory Girl skildrar berättelsen om Hiyam, en ung fabrikarbeterska från den lägre medelklassen i Kairo. Hon är helt uppslukad av Salah, fabrikens nya chef, som flörtar med henne under arbetstid. Hiyam hoppas att kärleken kan övervinna klasskillnaderna mellan dem, men när ett graviditetstest hittas i fabriken vänder sig Hiyams vänner och familj emot henne. Hiyam vägrar att försvara sig mot anklagelserna, samtidigt som hela hennes värld rämnar och hon blir offer för ett samhälle som inte tolererar självständiga kvinnor.

 

 

 

Stillbild ur Factory Girl: Yasmin Raeis

 

Regissören Mohamed Khan är en av arabvärldens största regissörer vars filmer inte lämnar någon oberörd och Factory Girl är inget undantag. Berättelsen är lika väsentlig i Sverige som i Egypten - en romantisk och samtidigt seriös skildring som visar hur samhället bekämpar kvinnor som bara vill hävda sina grundläggande friheter.

 

Factory Girl valdes ut att representera Egypten som bästa utländska film på Oscarsgalans 87:e upplaga 2015. Filmen hade världspremiär på Dubai International Film Festival där den tilldelades FIPRESCI-utmärkelsen för bästa arabiska långfilm och priset för bästa skådespelerska till filmens stjärna Yasmin Raeis i Muhr Arab Feature Competition. Detta kom att bli Raeis stora genombrott, då hon efter framgången på DIFF, fick ytterligare en rad utmärkelser som Bästa skådespelerska på bland annat Malmö Arab Film Festival, Egyptian National Film Festival, Egyptian Film Association Festival, Silk Road Film Festival samt International Oriental Film Festival

Regissören Mohamed Khan kom under 1980-talets egyptiska realismfilmrörelsen att utmärka sig som en av de mest begåvade regissörerna. Hans signum har under åren kommit bli att skildra Egypten, och i synnerhet Kairo, utifrån en mänsklig skala. Hans filmografi består av över 40 filmer som regissör, manusförfattare och skådespelare - några av hans mest uppmärksammade verk är Wife of an important man (1987), Dreams of Hind and Camilla (1988), och Supermarket (1989).

PRESSMEDDELANDE 25 april 2015

 

Galleri: Factory Girl - Galapremiär på Bio Rio 24/4

 

 

 

 

Den 24 april var det sverigepremiär av egyptiska romantiska stordramat 'Factory Girl' på Bio Rio i Stockholm. Biografens röda matta besöktes av regissören Mohammed Khan, producenten Mohamed Samir och skådespelerskan Yasmin Raeis.

 

På den fullbokade premiärkvällen höll grundaren av ACIS och Malmo Arab Film Festival, Mouhamad Keblawi, ett tacktal där han framhöll vikten i att sprida arabisk film för att skapa möten och att premiären är ett lyft för det svenska kulturutbudet. Egyptiska ambassadören Wael Adel Abdelazim Nasr samt Palestinska ambassadören Hala Husni Fariz var även på plats för att gratta de egyptiska gästerna med blommor.

 

Flera medier har också uppmärksammat Factory Girl och Arab Cinema In Sweden - ACIS inför premiären.

 

"Ökat intresse för arabisk film i Sverige" - Kulturnytt i P1 rapporterade på torsdagen och intervjuade regissören Mohammed Khan:

 

– Det viktiga för mig är inte om publiken tycker filmen är bra eller dålig, det viktiga är att de får en förståelse för karaktärerna i filmen.

 

– Jag tycker det generellt utmärkande är att alla berättelser som kommer och som vi presenterar är ganska universella och allmänna. Vare sig man kommer från Södermalm eller Kairo så kan man hitta någonting. Någon utgångspunkt för att starta ett samtal med andra människor. Vilket är det viktigaste. - sa distributionskoordinatorn, Josef Kullengård, på Arab Cinema in Sweden till Kulturnytt P1.

 

- Ju mer vi ser av varandras kultur, desto lättare blir det att leva ihop, säger grundaren av ACIS och Malmö Arabiska Film Festival, Mouhamad Keblawi när Kulturnytt i P4 var på plats och rapporterade.

 

Efter galapremiären av Factory Girl i Stockholm fortsätter nu filmen att visas på 18 biografer över hela Sverige under april och maj. Besök www.acisfilm.se för mer information kring biografer och visningstider.

PRESSMEDDELANDE 28 APRIL 2015 (KLICKA HÄR FÖR ATT SE UTSKICKET)

 

Succépremiär av egyptens Oscarsbidrag Factory Girl!

 

 

 

 

På röda mattan: Producenten Mohamed Samir, skådespelerskan Yasmin Raeis, regissören Mohammed Khan och grundaren av ACIS och Malmo Arab Film Festival, Mouhamad Keblawi. Photo: Christofer Zagal

Mohammed Khan och Yasmin Raeis på Q&A efter filmen.

Foto: Helena Pataki

Kulturnyheterna SVT var även på plats och rapporterade:

 

"Factory girl” är Egyptens Oscarsbidrag 2015 och har skapat stor kontrovers i hemlandet. I helgen har filmen om en ungs kvinnas sexuella frigörelse svensk premiär.

 

– Hennes styrka är att hon älskar livet och låter sig inte kuvas. Hon fortsätter trots alla svårigheter, berättar Yasmin Raeis.

 

Klicka här för att se inslaget.

"Livligt bildspråk och branta kast mellan humor och allvar.” - Sydsvenskan

 

"Yasmin Raeis är en uppenbarelse i huvudrollen" - Aftonbladet

 

"Regissören Mohamad Khan visar upp ett Kairo där det är kvinnorna, som har en stor gemenskap, som får dra de tyngsta lassen” - GP

Yasmin Raeis i intervju med Kulturnyheterna i SVT.

Foto: Helena Pataki

 

 

Galapremiär av Factory Girl kommer att hållas i Stockholm på Bio Rio den 24 april med festligheter och gästas av regissören Mohamed Khan tillsammans med producenten Mohamed Samir och huvudrollsinnehavaren Yasmin Raeis.

 

Producenten Mohamed Samir, stjärnorna Hany Adel och Yasmin Raeis tillsammans med regissören Mohamed Khan på röda mattan vid Dubai International Film Festival 2013. Källa: Zimbio

Factory Girl kommer att ha visningar i följande städer:

 

Stockholm - Bio Rio

Göteborg - Bio Roy

Malmö - Biograf Spegeln

Angered - Angereds Bio

Eskilstuna - Royal

Helsingborgs - Röda Kvarn

Jönköping - Folkets Bio Jönköping

Kristianstad - Regionmuseet

Lund - Folkets Bio Kino

Luleå - Folkets Bio Luleå

Norrköping - Cnema

Umeå - Folkets Bio Umeå

Västerås - Elektra Folkets Bio

Växjö - Folkets Bio Palladium

Östersund - Folkets Bio Regina